Kahramanmaraş Depremlerine İlişkin 2. Yıl Dönümü Mesajı

Derneğimizin 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş Depremlerine İlişkin 2. Yıl Dönümü Mesajı

Bundan tam iki yıl önce 6 Şubat 2023 tarihinde Pazarcık (Kahramanmaraş) merkez üslü yerel saat ile 04.17’de aletsel büyüklüğü Mw 7,7 olarak kaydedilen bir deprem meydana gelmiştir. Bu depremden yaklaşık 9 saat sonra Ekinözü (Kahramanmaraş) merkez üslü olan ve yerel saat ile 13.24'te aletsel büyüklüğü Mw 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana gelmiştir. Bu büyük depremlerin üzerinden geçen iki yıl boyunca bölgede farklı büyüklerde 57.000’den fazla artçı deprem meydana gelmiş ve hala da meydana gelmeye devam etmektedir. Depremlerde 53,537 vatandaşımızın yaşamını yitirmesine ve 107,213 vatandaşımızın da yaralanmasına yol açan Kahramanmaraş depremleri, milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Bölgedeki milyonlarca insanımız hala yaşadığı travmayı atlatamamış ve birçoğu kaybettikleri sevdiklerinin ve yakınlarının üzüntüsünü ilk günkü gibi hissetmektedir.

Maalesef jeolojik ve tektonik açıdan sismik aktivitenin yüksek olduğu ülkemizdeki deprem tehlikesi olan alanlarda bu şekilde yıkıcı depremler yaşayabileceğimiz bu depremlerle bir kez daha gün yüzüne çıkmıştır. Derneğimiz, haberci depremleri sıralamak yerine bunların yol açtığı kayıpları katlanılabilir seviyelere indirecek politikalar uygulanmasına öncelik verilmesini savunmaktadır. Ülkemiz olarak geçmişte yaşanan bu tür acı tecrübeleri yeniden yaşamamak için yerine getirmemiz gereken çok sayıda ödev bulunmaktadır. Mevzuat, kurumlaşma politikaları, toplumsal bilinçlenme ve teknoloji uygulaması alanlarında yapılacak çok işimiz vardır. Bir kısmı başlatılmış olan bu ödevlerin hız kesmeden devam ettirilmesi, ülkemizi afetlere karşı daha dirençli hale getirecektir. Her zaman büyük depremleri yaşayabileceğimiz gerçeğinden hareketle, her afetten sonra kısa ömürlü yara sarma anlayışı yerine, bilimin ve tekniğin yardımıyla yerine getirilecek olan asli görev ve sorumlulukların deprem yaşanmadan önce alınacak önlemlerde saklı olduğu unutulmamalıdır. Bu durumda hedefimiz, o gün gelene kadar hazırlıklarımızı mümkün olduğunca tamamlamak ve olası bir depreme karşı hazır ve dirençli kentler yaratmak olmalıdır.

Sözü edilen çalışmalara ve gelişmelere 2009 yılında kurulduğu günden bu yana deprem mühendisliği camiasına ışık tutan, depremler konusunda disiplinler arası katılımla hem ulusal hem de uluslararası platformlarda ülkemizi temsil eden Türkiye Deprem Mühendisliği Derneği, ülke çapında deprem zararlarının azaltılması amacıyla faaliyette bulunan meslek insanlarını bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşudur. Bünyesinde deprem mühendisliği konularında araştırmacı ve uygulamacı olarak çalışan mühendisleri, yer bilimcileri, mimarları, plancıları ve sosyal bilim uzmanlarını barındırmaktadır. Dernek olarak böyle bir acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, depremde kaybettiğimiz yurttaşlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.

Saygılarımızla,
TDMD Yönetim Kurulu